Altijd een stapje meer voor de patiënt
KH Opname Knf Heeze 05 2019 Marlies Domans 2 A Annet Aalders 2 W Marian van Gerwen 2 W Marije Hofman 2 W FHP1580
Lees voor

Marlies: 'Met je hele aandacht bij die patient zijn'

Marlies Dolmans werkt als coordinerend laborant op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Hier worden dagelijks EEG's gemaakt en geanalyseerd bij patienten met uiteenlopende vormen van epilepsie. Doel is om te achterhalen wat er in iemands brein gebeurt, zodat de behandeling daar zo goed mogelijk op kan worden afgestemd.

“Onze patiëntenpopulatie is heel divers”, legt Marlies uit. “Het varieert van volwassenen tot kinderen en van normaal begaafden tot mensen met een verstandelijke beperking.” Diezelfde variatie ziet ze ook terug in de EEG’s die ze afneemt. Maar het grootste verschil tussen Kempenhaeghe en een ‘gewoon’ ziekenhuis is volgens Marlies de manier waarop er gewerkt wordt.

Lees voor

Zelf beslissen

“We hebben hier veel meer tijd voor de patiënt. Dat is ook nodig om het onderzoek te laten slagen. Bijvoorbeeld bij jonge of hele angstige kinderen. Die moet je geruststellen en de tijd geven om te wennen aan ons, aan de ruimte en aan het materiaal. Soms lukt het ondanks alle voorbereiding niet om de sensoren aan te brengen. Dan stoppen we de voorbereiding en maken een nieuwe afspraak.”

Lees voor

Voorbereiden

“We stemmen onze zorg echt af op de individuele patiënt. Dat begint al bij de voorbereiding. In de aanvraag staat belangrijke informatie over iemands voorgeschiedenis, zoals medicatie, leer- en/of gedragsproblemen. Dit nemen we uitgebreid door en passen we toe in het onderzoek. We richten het zo in dat het voor de patiënt zo aangenaam mogelijk is. De patiënt wordt hier echt gezien.”

Lees voor

Teamwork

Alle EEG’s worden uitgevoerd op verzoek van de neurologen, waarbij de lijnen met de laboranten heel kort zijn. Marlies: “Als team werken we heel nauw samen. Iedereen gaat vol voor de patiënt en we helpen elkaar waar nodig. Bijvoorbeeld door bij het plakken van de elektroden even voor wat afleiding te zorgen, of een paar extra handen. Samen proberen we een kwalitatief zo goed mogelijk onderzoek af te leveren.”

Lees voor

Echte aandacht

Deze aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af. Dat blijkt ook uit de reacties van patiënten en hun begeleiders. “We horen regelmatig terug dat mensen ontzettend opgelucht zijn. Ze zien natuurlijk vaak op tegen het onderzoek. Dat geldt ook voor ouders die hier met hun kinderen komen. Als ze merken dat ze gezien worden, dat er echt aandacht voor ze is, stelt hen dat enorm gerust.”

Lees voor

Cruciaal moment

Hoewel Marlies al ruim 17 jaar bij Kempenhaeghe werkt, boeit het werk haar nog elke dag. “Ik vind het nog altijd wonderlijk dat je een paar sensoren plakt, de apparatuur aansluit en dan ‘zomaar’ toegang krijgt tot heel veel waardevolle informatie. Dat fascineert mij enorm. Het is bovendien een cruciaal moment in de behandeling. Ons werk mag dan soms intensief en veeleisend zijn, de kick van het ontsluiten van die schat aan informatie, maakt het voor mij de moeite waard.”