Altijd een stapje meer voor de patiënt
KH Opname Emu Heeze 05 2019 Henri Meeuws Dennis van Hoek Henk de Brouwer FHP1648
Lees voor

Henry: 'Op een andere manier invulling geven aan mijn deskundigheid'

Henry Meeuws (52) werkt sinds 1995 bij Kempenhaeghe; 23 jaar als woonbegeleider en sinds 2017 als coördinator V&V op de Epilepsie Monitoring Unit (EMU), waar epilepsiepatiënten voor korte of langere tijd worden opgenomen om hun aanvallen te kunnen registreren.

Tijdens mijn opleiding HBO-V liep ik stage bij Kempenhaeghe. Qua sfeer en werkwijze sprong deze organisatie er toen voor mij echt uit. Na mijn afstuderen kwam ik hier in dienst en sindsdien heb ik nooit meer een andere werkgever gehad.

Lees voor

Nieuwe focus

Door de jaren heen werkte Henry als persoonlijk begeleider met uiteenlopende bewonerspopulaties. Ook deelde hij als instructeur ‘epilepsie aanvalsobservatie en registratie’ zijn kennis en ervaring met collega’s. Na bijna een kwart eeuw besloot hij zijn focus te verleggen.

“Ik zocht een nieuwe uitdaging, maar niet per se naar een nieuwe baas. Kempenhaeghe voelde na al die jaren nog steeds goed. Wel had ik de behoefte om op een andere manier inhoud te geven aan epilepsiezorg. De vacature op de EMU kwam dus als geroepen.”

Lees voor

Goed gevoel

De overstap was spannend, maar niet voor lang. Henry: “Ik voelde me ontzettend welkom op de afdeling. Het was direct duidelijk dat hier een team stond dat samen iets wil bereiken. Collega’s gaven me direct vertrouwen om daar mijn bijdrage aan te leveren, waardoor ik mezelf ook goed kan neerzetten. Daardoor voelde het vanaf de eerste seconde goed.”

Lees voor

Variatie

Inhoudelijk is het werk op de EMU nauwelijks te vergelijken met de woongroep. Voor Henry is dat na al die jaren een welkome verandering. “Je hebt hier een heel ander contact met patiënten. De doorloop is groter en de variatie is enorm. In feite zien we hier een dwarsdoorsnede van de maatschappij, zowel qua leeftijd als niveau. Dat maakt het werk heel afwisselend en uitdagend.”

Patiënten verblijven een of meerdere dagen op de afdeling. Tijdens de opname worden hun aanvallen geregistreerd via sensoren op het hoofd en door middel van video-opnames. Dat vergt hele uiteenlopende vaardigheden van de verpleegkundigen. “Ons doel is uiteraard te zorgen dat de opname zowel medisch-technisch als qua patiëntenzorg goed verloopt. Daar komt ook een stukje coaching bij kijken; het mentaal ondersteunen van je patiënten.”

Lees voor

Dynamiek

De EMU is een zeer gespecialiseerde afdeling. Verpleging, neurologen en KNF-laboranten werken er intensief met elkaar samen. “Voor de patiënt zijn wij als verpleegkundigen de spil van de afdeling. We stemmen voortdurend af met de andere disciplines. Dat is belangrijk voor goede zorg en onderzoek maar daarnaast ontzettend leerzaam. Het geeft veel dynamiek en daarmee een extra dimensie aan mijn werk.”

Lees voor

De juiste afweging

Henry is blij met de uitdagingen die zijn huidige functie hem brengt, zowel zorginhoudelijk als in zijn coördinerende taken. “De kunst is om de patiëntenzorg te bewaken, maar ook het team in acht te nemen. Het blijft boeiend om daarin steeds de juiste afweging te maken.” Hij merkt dat de overstap hem goed heeft gedaan. “Ik geef hier op een hele andere manier invulling aan mijn deskundigheid. Dat voelt als een enorme verrijking. Ik haal hier zo veel energie uit!”