Samen staan we sterk
KH 81
Lees voor

In juni 2018 zijn Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Philips, Maxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis gaan samenwerken in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Doel is versnelling van medische innovaties en technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen e/MTIC zijn zo'n honderd promovendi aan het werk, samen met experts en wetenschappers van de deelnemende partijen. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband e/MTIC? Dan kunt u zich hier inschrijven voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief. Of kijk voor meer informatie van artikelen of events op: https://www.tue.nl/en/research/research-groups/eaisi/eaisi-business-operations/eindhoven-medtech-innovation-center/#top

Lees voor

Vitaliteit

Onderzoek op het gebied van gezondheid en vitaliteit is een van de speerpunten van de samenwerking. Daarin past ons onderzoek en werk naar gezonde slaap en slaapstoornissen heel goed. Een hoofdpunt hierbij is de ontwikkeling van verantwoorde diagnostische slaapmeting in de thuissituatie. Namens Kempenhaeghe is somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem lid van de e/MTIC Stuurgroep.

KH 80
Lees voor

Ontwikkeltijd versnellen

De partners verwachten de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt te verkorten. Dat gebeurt onder andere door de uitwisseling van onderzoeksresultaten en het oprichten van een regiobrede Medisch Ethische Toetsings Commissie specifiek voor medische technologie. Dat leidt weer tot wetenschappelijke en technologische doorbraken waardoor veelvoorkomende ziektebeelden sneller zijn vast te stellen en te behandelen.

Het samenwerkingsverband is een hightech gezondheidsinnovatie-ecosysteem dat onderzoek zal stimuleren, een efficiënte operationele omgeving voor klinische validatie van de innovaties zal opleveren, en de financiering voor projecten zal vergemakkelijken. Carmen van Vilsteren is Director of Strategic Area Health TU/e en bestuursvoorzitter van e/MTIC. Zij zegt: “e/MTIC is een echte strategische samenwerking. Het succes ervan is essentieel voor alle partners bij de realisatie van hun eigen doelstellingen. Daarom hebben we een gezamenlijke langetermijn roadmap gedefinieerd voor slaap, cardiovasculair en perinataal. Ons resultaat heeft impact op de gezondheid van mensen.”

Lees voor

Innovatie van slaapregistratie

Slaapmeting dichtbij de patiënt brengen is een fundamenteel onderzoeksgebied waaraan het Centrum voor Slaapgeneeskunde sinds 2016 samenwerkt met Philips en de TU/e-faculteiten Industrial Design en Electrical Engineering. Wetenschappelijk onderzoek naar en innovatie van deze ‘Advanced sleep monitoring’ gebeurt nu met dezelfde partijen onder de vlag van e/MTIC.

Lees voor

Draadloos, mobiel meten

Doel is uiteindelijk in de comfortabele thuisomgeving van de patiënt een betrouwbare slaapregistratie te kunnen doen. Tot nu is het nodig om voor een slaapregistratie tal van sensoren aan te brengen bij de patiënt en deze in de kliniek te observeren. Wel is de techniek inmiddels zo ver gevorderd dat patiënten tijdens een opname niet meer ‘vast zitten’. De koppeling met de registratiesystemen verloopt nu draadloos via Wifi waardoor de patiënt zich vrijer kan bewegen.

Er wordt nu gewerkt aan diagnostische communicatieve applicaties die diagnostiek op afstand in de eigen thuisomgeving van de patiënt mogelijk maken. Dat brengt de zorg niet alleen letterlijk dichterbij de patiënt maar leidt ook tot betrouwbaarder uitkomsten van onderzoek.