Vervolgonderzoek fase 3: het diepte-EEG
In sommige gevallen hebben we meer informatie nodig om te bepalen of epilepsiechirurgie mogelijk. is. We moeten heel precies bepalen waar in de hersenen de epilepsiehaard zit, om te zien of een neurochirurg in dat gebied iets kan weghalen, zonder belangrijke functies in uw hersenen te raken of beschadigen. In fase 3 gaat het om twee soorten onderzoeken. U krijgt via uw arts te horen, welk onderzoek voor u van toepassing is. Voor deze onderzoeken wordt u in het MUMC+ opgenomen voor een operatie. En dat is bijzonder, want deze operatie is niet bedoeld om te behandelen. Maar om de diagnose verder te kunnen stellen.
Bij een stereo EEG (link) brengen we dieper in de hersenen elektrodes aan via gaatjes in de schedel. Hiermee kunnen we beter de diepere functies in de hersenen lokaliseren. Om de diepelektroden goed te plaatsen, is het nodig om een frame heel stevig op het hoofd te plaatsen. Dat is een pijnlijk onderdeel van het onderzoek, maar wel nodig om de elektrodes op de juiste plek te kunnen richten. Zelfs een hele kleine beweging veroorzaakt een afwijking op de plek in de hersenen waar we moeten zijn. Dat willen we natuurlijk voorkomen.
Voor de meeste patiënten vindt de registratie en verder onderzoek plaats bij Kempenhaeghe. U wordt hier de dag na de operatie met de ambulance naar toegebracht. Tijdens de registratie gaan we bepaalde diepe hersengebieden stimuleren. Dat doen we met kleine stroomstootjes op de elektrodes . Hiermee schakelen we op die plek de hersenfunctie heel even uit. Daardoor kunnen we testen of er in dat gebied bepaalde hersenfuncties zijn waar de neurochirurg extra voorzichtig moet zijn bij het opereren. Of het maakt duidelijk dat een operatie toch niet mogelijk is, omdat de risico’s te groot zijn.
In sommige, uitzonderlijke gevallen zien we tijdens dit onderzoek waar de aanval van de epilepsie start. Dan kunnen we proberen om op alleen die plek zoveel stroom te zetten om bepaalde eiwitten in de hersenen kapot te maken. Dan is de grote operatie niet altijd meer nodig.
Op het moment dat we klaar zijn met alle onderzoeken in Kempenhaeghe, gaat de patiënt terug naar Maastricht. Daar de elektroden uit de hersenen verwijderd De volgende dag, als alles goed gaat, kunt u weer naar huis.
Het verwerken van alle gegevens uit de onderzoeken duurt 2 tot 3 maanden. Dan weten we ook of een operatie mogelijk is.