MRI-onderzoek
Met behulp van MRI-onderzoek kan de arts kan zien of een eventuele afwijking in de hersenen de oorzaak kan zijn van uw klachten.
MRI staat voor ‘Magnetic Resonance Imaging'. Een MRI kan zeer scherpe beelden van de hersenen te maken. Dit gebeurt met behulp van magnetische velden. Een MRI-scan geeft een serie doorsneden van het hoofd en de hersenen. De arts kan dan zien of er een eventuele afwijking is zoals een beschadiging, een litteken, een aanlegstoornis of een tumor.
MRI-onderzoek is pijnloos en vraagt geen speciale voorbereiding. In de MRI van Kempenhaeghe krijgt de u liggend op een onderzoekstafel een kunststofhouder over uw hoofd. Stilliggen is belangrijk! Via een microfoon in de MRI-tunnel communiceert u met de laborant.
Tijdens het onderzoek hoort u een kloppend geluid. U krijgt oordopjes of een koptelefoon met muziek om dit te dempen. Als het geluid ophoudt, is één serie beelden klaar. Het maken van een serie beelden kost een halve minuut tot ruim tien minuten tijd. Een onderzoek bestaat meestal uit meer series beelden.
Voor patiënten die niet stil kunnen liggen (bijvoorbeeld kleine kinderen of mensen met een verstandelijke handicap) of voor patiënten die het liggen in de MRI-tunnel als zeer beangstigend ervaren, is er de mogelijkheid van een MRI onder narcose.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u gedetailleerde informatie over de vorm van MRI-onderzoek die voor u van toepassing is. Ook over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden, verneemt u dan meer. Op de kinderwebsite www.kempy.nl is onder ‘Onderzoek/Foto van je hersenen’ extra uitleg voor kinderen beschikbaar in de vorm van filmpjes.