Ketogeen dieet
De ketogeen dieettherapie is een behandelmethode voor kinderen en volwassenen met moeilijk behandelbare epilepsie. Het dieet wordt overwogen als medicatie tegen epilepsie niet aanslaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft en epilepsiechirurgie niet mogelijk is gebleken. Het dieet kan het optreden van epilepsieaanvallen verminderen.
Het principe van het dieet berust op een vetrijke voeding met weinig koolhydraten (zetmeel en suikers) en een normale hoeveelheid eiwitten. Het lichaam schakelt over op vetverbranding. Hierbij ontstaan ketonen en raakt het lichaam in ketose. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het dieet bij 30% tot 50% van de patiënten een positief resultaat geeft. Toepassing van het ketogeen dieet als behandelmethode voor epilepsie werkt alleen als het zeer strikt wordt toegepast.
Doorgaans is binnen vier maanden duidelijk of het dieet leidt tot verbetering, soms al eerder. Helpt het niet, dan wordt het dieet in enkele weken afgebouwd. Het dieet wordt twee jaar of langer gevolgd.
Kempenhaeghe past diverse vormen van het ketogeen dieet toe, waaronder het MCT-dieet, het klassiek ketogeen dieet en het gemodificeerd Atkins dieet (MAD). Bij het MCT-dieet krijgt de patiënt naast een uitgekiend dieet van normale voedingsmiddelen een speciale vetemulsie. Het MCT-dieet en klassiek ketogeen dieet worden aanbevolen voor kinderen. MAD wordt bij volwassenen toegepast en in specifieke situaties ook bij kinderen.
Het instellen op het dieet en uitvoeren van het dieet vraagt om een zorgvuldige begeleiding door een gespecialiseerde diëtist, verpleegkundig specialist, (kinder)neuroloog, een kinderarts (bij kinderen) en een internist (bij volwassenen).
Op www.ketogeenmenu.nl staan diverse recepten en voorbeelden van samengestelde diëten.