Aanvalsregistratie
Bij dit onderzoek verblijft u overdag samen met enkele medepatiënten in een monitoringsruimte (een soort huiskamer) of in een suite. Daar wordt continu uw hersenactiviteit met behulp van een EEG-onderzoek geregistreerd. Tegelijkertijd volgen de aanwezige laboranten en verpleegkundigen u op monitoren. Met behulp van videocamera's in de ruimte wordt u daarop steeds in beeld gehouden. In de nacht verblijft u in uw eigen slaapkamer/suite en loopt de EEG- en videoregistratie door. Een kind mag tijdens de hele onderzoeksperiode vergezeld worden door een ouder
Het onderzoek kan meerdere doelen hebben:
- Het pré-chirurgisch onderzoek maakt deel uit van een traject om vast te stellen of epilepsiechirurgie een behandelmogelijkheid is. Dan is het doel van het onderzoek om precies te bepalen welk gebied in de hersenen de epilepsieaanvallen veroorzaakt. Daarom zullen tijdens het onderzoek epilepsieaanvallen worden opgewekt. Dat gebeurt door tijdelijk uw medicijnen af te bouwen, door u wakker te houden in de nacht, door een lichtflitsprogramma, door ademhalingsoefeningen en/of door lichamelijke inspanning.
- Het 24 uurs onderzoek is erop gericht een antwoord te kunnen geven op uiteenlopende, epilepsie gerelateerde vragen zoals de bevestiging van een diagnose, slaapkwaliteit of effect van een medicamenteuze behandeling. Het doel hierbij van het onderzoek is om precies te kunnen zien wat er in de hersenen gebeurt tijdens de registratie en met welke 'uiterlijke' verschijnselen dit gepaard gaat. Daarvoor is het niet altijd nodig dat er ook werkelijk aanvallen moeten worden opgewekt. De middelen om de aanvallen op te wekken worden per individu afgesproken.
De duur van aanvalsregistratie wordt tijdens het onderzoek bepaald door de neuroloog. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u – mogelijk ook persoonlijk via de verpleegkundig specialist - gedetailleerde informatie over het verloop van het onderzoek en met welke praktische zaken u rekening moet houden.