Workshop '(Be)leven met epilepsie' maakt impact zichtbaar
Expertisecentrum Kempenhaeghe zet een volgende stap in persoonsgerichte zorg met de workshop '(be)leven met epilepsie', ontwikkeld door videocoach Inge Brands-Botteram en autismespecialist Mandy Saes. De workshop is bedoeld voor iedereen die direct of indirect met epilepsie te maken heeft en geeft op een toegankelijke manier inzicht in de impact hiervan. Door zelf te ervaren wat epilepsie betekent, krijgen deelnemers meer begrip voor de uitdagingen waar mensen met epilepsie en hun omgeving mee te maken hebben.
Inge en Mandy zijn met de workshop (be)leven met epilepsie vanuit Kempenhaeghe betrokken bij het lerend netwerk ervaringsleren binnen het programma 'Begeleiding à la carte 2', Het programma loopt tot eind 2025, wordt uitgevoerd door Vilans en gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het netwerk helpt zorgprofessionals om samen beter in te spelen op de behoeften van mensen met een beperking. Voor Kempenhaeghe ligt de focus op het verbeteren van de zorg voor mensen met epilepsie.
Vanuit de workshop zijn Inge en Mandy ook een samenwerking aangegaan met het Fontys ICT Innovatielab, hier kregen zij innovatieve en technologische input voor de workshop. Een andere blik in de samenwerking leidde tot mooie protoypes van technologieën waar wij geen weet van hebben. “De brainstormsessies waren voor ons leerzaam, ze gaven ons waardevolle input voor de workshop en we leerde er ook nog eens zelf heel veel van”. Deze samenwerking smaakt voor beide partijen naar meer: Fontys ICT en CEW zijn aan het bekijken of ze een langdurige samenwerking aan kunnen gaan. Komende tijd zullen zij onderzoeken hoe ze samen technologische innovaties en onderzoek binnen CEW in kunnen zetten om de zorg voor mensen met epilepsie te verbeteren en vernieuwen. Innovatiemanager Gerard van Cranenbroek benadrukt “technologie in de zorg en met name de koppeling met ICT is de toekomst voor de zorg. Vandaar dat we blij zijn met deze samenwerking.”
Persoonlijke ervaring als kracht
Naast Inge en Mandy is ook Miranda Dirks, familie-ervaringsdeskundige en zorgprofessional bij Kempenhaeghe, actief in het lerend netwerk ervaringsleren. In haar workshops laat ze deelnemers niet alleen zien wat het betekent om zorgverlener te zijn, maar ook om ouder te zijn van een kind met een verstandelijke beperking en epilepsie. Door deze twee perspectieven te combineren, vergroot ze het wederzijdse begrip tussen zorgverleners en mantelzorgers. Dit ervaringsleren biedt nieuwe inzichten en helpt zorgprofessionals om vernieuwende methoden te ontwikkelen. Haar aanpak sluit aan bij kanslijn 5 van het beleid, dat gericht is op het versterken van de samenwerking tussen zorgverleners, cliënten en hun omgeving.
Op 18 februari komt het lerend netwerk van het programma Begeleiding a la carte 2 naar Kempenhaeghe in Heeze voor een inspirerende dag vol workshops. Tijdens deze dag laat het Kempenhaeghe zien hoe ervaringsleren binnen het expertisecentrum wordt toegepast. De workshops ‘(Be)leven met epilepsie’ van Inge en Mandy, ‘Werken in de driehoek’ en de stiltewandeling van Miranda staan op het programma. Daarnaast verzorgt het expertteam Buro Mega een workshop over ervaringsdeskundigheid en er zal een lezing zijn over de historie van kloostervelden vanuit de werkgroep. In Atelier Galerie Kempro is tot slot een expositie van Anita van de Manakker te zien, waarin zij het leven met epilepsie vanuit verschillende perspectieven heeft vastgelegd middels documentairefotografie.