Nieuws
Lees voor

PSV en Kempenhaeghe verlengen samenwerking in onderzoek naar breingerelateerde aspecten in voetbal

PSV en het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe, verlengen hun vruchtbare samenwerking op het gebied van neurocognitie in het voetbal. Kempenhaeghe geldt als vooraanstaand instituut op het gebied van neurologie en het brein en beschikt over uitgebreide kennis over onder meer de invloed van hoofdletsel op het ontwikkelende brein.

PZ22437
Lees voor

Sinds de aanvang van de samenwerking in 2018 hebben beide partijen substantiële vooruitgang geboekt op het gebied van het cognitief functioneren bij voetballers. Na een grondige evaluatie hebben Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, en Anouk Vermeer-de Boer, bestuursvoorzitter van Kempenhaeghe, een overeenkomst ondertekend voor een verlenging van vijf jaar.


PZ22497
Lees voor

PSV en Kempenhaeghe streven er samen naar om een voortrekkersrol te vervullen binnen Nederland, zowel binnen de sport als de gezondheidszorg, met betrekking tot het thema hoofdletsel bij sporters. De samenwerking tussen het PSV Top Performance Center, van waaruit innovatieprojecten worden gecoördineerd, en Kempenhaeghe heeft nu al een wezenlijke bijdrage geleverd aan het begrip van neurocognitie in het voetbal.

PZ22511
Lees voor

Trainers en spelers hebben een beter inzicht gekregen in de rol van cognitieve processen bij voetbalprestaties. Het thema neurocognitie is nu een integraal onderdeel van het test- en trainingsprogramma van de PSV Academy, waarbij de opgedane kennis van onschatbare waarde is voor alle betrokkenen. Binnen Kempenhaeghe draagt de samenwerking bij aan de expertise op het gebied van neurocognitie bij kinderen met een neurologische aandoening.

PZ22525
Lees voor

De kernthema's van de voortzetting van deze samenwerking zijn gericht op assessment en follow-up, training, en inzicht krijgen in de effecten van hoofdletsel. Op dit moment loopt er een project gericht op het ontwikkelen van een betaalbare neuropsychologische testbatterij die periodiek kan worden afgenomen en specifiek toepasbaar is binnen de voetbalcontext. Het doel hiervan is om een betere opsporing, behandeling en follow-up van spelers met hoofdletsel mogelijk te maken.

Lees voor

Het vergelijken van testresultaten tussen de gezonde baseline situatie en de actuele situatie van een speler na een doorgemaakt hoofdletsel helpt sportartsen om het herstelproces beter te begrijpen en passende adviezen te geven met betrekking tot de terugkeer in training.

Binnen dit project wordt ook samengewerkt met het Anna Ziekenhuis en Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience).