Nieuws
Lees voor

Onstuitbare triatleet verovert wereld dankzij hulp Kempenhaeghe

Epilepsie houdt haar niet tegen: Het inspirerende verhaal van EsmeeAnne de Meulmeester (25)

1
Lees voor

EsmeeAnne de Meulmeester (25) uit Zevenaar laat zien dat epilepsie geen obstakel hoeft te zijn om je dromen te realiseren. Met een onwankelbare wil en een liefde voor sport overwint ze elke uitdaging. Dankzij de steun van expertisecentrum Kempenhaeghe en haar eigen doorzettingsvermogen, wil ze anderen inspireren hun doelen na te jagen.

Lees voor

Toen EsmeeAnne 14 maanden oud was, kreeg ze de diagnose epilepsie. Haar moeder vermoedde eerst koortsstuipen vanwege de hoge koorts, maar al snel bleek het epilepsie te zijn. Van jongs af aan moest de jonge meid leren omgaan met de onvoorspelbare aanvallen.

Op vijfjarige leeftijd kreeg EsmeeAnne te maken met meerdere ernstige insulten. De pijn was zo hevig dat ze haar hand tussen de deur stak om haar hoofd niet te voelen. Via het ziekenhuis werd ze doorverwezen naar expertisecentrum Kempenhaeghe. Hier kreeg ze de juiste medicatie en begeleiding. Ook les krijgen op onderwijsexpertiseschool De Berkenschutse vormde een keerpunt in haar leven.

5
Lees voor

Motivatie en sportieve start

Naast epilepsie heeft EsmeeAnne een nier- en darmafwijking en onderliggende jeugdreuma. Deze omstandigheden vereisten veel beweging en leidde tot haar liefde voor zwemmen. Hoewel epilepsie en zwemmen een uitdagende combinatie vormde, zorgde haar moeder altijd voor veiligheid aan de kant. Via stichting Opkikker kwam ze in aanraking met de Damloop en later met triatlons, waarbij ze zichzelf continu uitdaagt om grenzen te verleggen.

Bij het minste gevoel van een naderende epileptische aanval stopt EsmeeAnne direct. Ze traint nooit alleen bij het zwemmen en gebruikt bij loop- en fietstrainingen tools voor valdetectie.

2
Lees voor

Uitlaatklep

Sport betekent veel voor EsmeeAnne. Het helpt haar om haar hoofd leeg te maken en zichzelf uit te dagen. Ondanks haar epilepsie blijft ze gefocust op wat ze wel kan en wil ze anderen inspireren hetzelfde te doen.

Afstanden en tijden inschatten is een uitdaging. Haar coach maakt trainingsschema's en haar moeder helpt met de planning. Ze doet lange fietsafstanden met teamgenoten en traint intensief voor triatlons. Deelname aan de Special Olympics in Samorin, waar ze won met een voorsprong van 9 minuten, was een grote mijlpaal.

8
Lees voor

Vooroordelen

Haar moeder speelt een cruciale rol in haar sportieve activiteiten. Ze fungeert als coach, chauffeur en emotionele steun. Haar moeder ziet vaak wanneer ze haar grenzen bereikt en helpt om te rusten en de balans te bewaren.

Vooroordelen over verstandelijke beperkingen zoals epilepsie houden haar niet tegen. Ze werkt hard om te laten zien dat ook mensen met beperkingen veel kunnen bereiken. Het gebrek aan aandacht voor sporters met verstandelijke beperkingen, motiveert haar des te meer.

43
Lees voor

Inspiratie en doorzettingsvermogen

Na een ernstige val tijdens een fietstraining was ze bang om weer te fietsen. Het duurde twee jaar voordat ze de moed vond om weer op de fiets te stappen. Ze leerde zichzelf om niet op te geven en door te blijven proberen, ondanks haar angst.

Haar grootste sportieve overwinning tot nu toe is haar prestatie in Samorin. Haar uiteindelijke doel is het voltooien van een hele Ironman, bij voorkeur in Amerika. Daarnaast wil ze jaarlijks marathons lopen in Europese hoofdsteden en anderen inspireren om hun beperkingen niet als belemmering te zien.

Lees voor

Naast haar sportieve activiteiten is ze actief als ambassadeur bij stichting Opkikker en helpt ze bij de lokale streekomroep. Vrijwilligerswerk geeft haar voldoening en de kans om anderen te helpen.

7
Lees voor

Ondersteuning van Kempenhaeghe

EsmeeAnne krijgt advies van haar artsen van expertisecentrum Kempenhaeghe, maar beheert haar epilepsie tijdens sportieve activiteiten zelf. Ze neemt medicatie indien nodig, volgt advies van de artsen van Kempenhaeghe en haar eigen gevoel tijdens wedstrijden.


Lees voor

De sportster blijft gemotiveerd door het goede gevoel dat sporten haar geeft. Ze blijft zichzelf verbeteren en droomt groot. Haar boodschap aan anderen is duidelijk: blijf jezelf uitdagen, vraag om hulp van deskundigen zoals bij Kempenhaege wanneer nodig en laat je beperking niet je belemmering zijn.

Het verhaal van EsmeeAnne is een krachtig voorbeeld van wat er mogelijk is met epilepsie, doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning van professionals, aldus de sportster zelf. Ze wil anderen bij Kempenhaeghe en daarbuiten inspireren om dromen na te jagen, ongeacht uitdagingen die mensen tegenkomen.