Nieuws
Lees voor

Nieuwe NHG-richtlijn: Samen werken aan een betere nachtrust

Recent onderzoek toont aan dat een derde van alle volwassenen slaapklachten ervaart, terwijl ongeveer tien procent van de Nederlandse volwassenen lijdt aan chronische slapeloosheid. Dit is alarmerend, volgens Ingrid Verbeek, somnoloog en slaapexpert bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde van expertisecentrum Kempenhaeghe. Chronische slapeloosheid tast niet alleen de kwaliteit van leven aan, maar vergroot ook de kans op psychische problemen.

Lees voor

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft onlangs een herziening van de richtlijn Slaapproblemen uitgebracht. Deze richtlijn benadrukt de gedragsmatige behandeling van slapeloosheid als behandeling van eerste keus. De standaard biedt nu meer praktische handvatten voor de gedragsmatige behandeling van slapeloosheid.

Lees voor

Uitgebreide scholing

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe ondersteunt deze richtlijn door uitgebreide scholing aan te bieden in de gedragsmatige behandeling van slapeloosheid. Deze praktische scholing, beschikbaar zowel online als op locatie, stelt zorgprofessionals in staat om patiënten effectief te behandelen zonder medicatie. De belangrijkste pijlers van deze behandeling zijn psycho-educatie, zelfregistratie van slaap- en waakgedrag, het doorbreken van verkeerd aangeleerde slaapgewoonten, het aanpakken van niet helpende gedachten over slaap en het leren ontspannen. Professionals kunnen patiënten helpen om duurzame verbeteringen in hun slaap te realiseren. Het programma integreert hulpmiddelen zoals gesprekskaarten, ontspanningsoefeningen en een slaapdagboek om een holistische benadering van slaapproblemen te waarborgen.

Daarnaast biedt Kempenhaeghe het behandelprogramma i-Sleep aan, waarmee zorgprofessionals via een online platform patiënten kunnen begeleiden. i-Sleep combineert online begeleiding met persoonlijke ondersteuning om mensen te helpen hun slaap te verbeteren. Dit programma sluit naadloos aan op de nieuwe NHG-richtlijn en biedt praktische oplossingen voor zowel zorgprofessionals als hun patiënten.

Lees voor

Kracht van samenwerking

Kempenhaeghe gelooft sterk in de kracht van samenwerking. Door samen te werken met een breed zorgnetwerk kunnen zij de best mogelijke zorg bieden aan mensen met slaapproblemen. Het Centrum voor Slaapgeneeskunde blijft zich inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe scholingen en tools om zorgprofessionals te ondersteunen.

Op de speciaal in het leven geroepen website leerslapen.nl vinden zorgprofessionals handvatten voor de behandeling van patiënten met chronische slapeloosheid (insomnie), toegang tot het online behandelprogramma i-Sleep en ondersteunend materiaal. Er is informatie te vinden en de mogelijkheid om zich aan te melden voor scholingen. Kempenhaeghe wil samen met haar zorgnetwerk een verschil maken in de behandeling van slapeloosheid en zo bijdragen aan een betere nachtrust voor iedereen.