Nieuws
Lees voor

Informatie- en contactdag Epilepsiechirurgie bij volwassen op zaterdag 8 februari 2025

Op zaterdag 8 februari 2025 organiseren EpilepsieNL en het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ een informatie- en contactdag over Epilepsiechirurgie bij volwassenen voor patiënten en professionals.


Epilepsiechirurgie stock
Lees voor

Epilepsiechirurgie

Werken jouw medicijnen tegen aanvallen niet of niet goed genoeg? Dan is epilepsiechirurgie mogelijk een geschikte behandeling. Op zaterdag 8 februari vindt de bijeenkomst Epilepsiechirurgie bij volwassenen plaats. Deze bijeenkomst is voor volwassen epilepsiepatiënten en hun naasten die mogelijk voor een chirurgische ingreep in aanmerking komen of reeds in het traject zitten. Ook professionals zijn van harte welkom.

In de ochtend vertellen professionals meer over epilepsiechirurgie en de laatste ontwikkelingen. Ook deelt een epilepsiepatiënt, die al een operatie heeft gehad, zijn ervaringen. In de middag kan men meedoen aan workshops over de verschillende fasen van het chirurgietraject.

Lees voor

Waar en wanneer?

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 8 februari 2025 van 10.00 - 16.00 uur op de locatie van Kempenhaeghe op Kloostervelden Sterksel, horeca De Broeders, Laan van Providentia 1, 6029 PN Sterksel.

Lees voor

Programma

Ochtendprogramma

10.00 - 10.30 : Inloop en ontvangst

10.30 - 12.15: Gezamenlijk ochtendprogramma

  1. Introductie in de epilepsiechirurgie door dr. O.E.M.G. Schijns, neurochirurg Maastricht UMC+, en presentatie project 'patientreis binnen het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+.'
  2. Ontwikkelingen op het gebied van epilepsiechirurgie door drs. G.L. Wagner, neuroloog/klinisch neurofysioloog Kempenhaeghe in samenwerking met Marit Neutkens, ervaringsdeskundige.

12.15 - 13.00: Lunch


Middagprogramma
In de middag zijn er verschillende workshops die geleid worden door professionals van het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe en Maastricht UMC+. U krijgt voorlichting, kunt van gedachten wisselen met andere deelnemers en ervaringsdeskundigen van EpilepsieNL en uw vragen aan hen stellen.

Op basis van de informatie die u ons verstrekt in het aanmeldingsformulier stellen we voor iedere deelnemer een persoonlijk programma op. Elke deelnemer kan zich voor 3 workshops opgeven waarvan wij er aan elke deelnemer 2 toewijzen. Om zo goed mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen is het daarom van groot belang dat u uw aanmelding volledig invult en tijdig verstuurt.

13.00 - 14.00: 1e Ronde workshops

14.00 - 14.15: Korte pauze

14.15 - 15.30: 2e Ronde workshops

15.30 - 16.00: Gezamenlijke afsluiting met een laatste gelegenheid tot het stellen van vragen.


Onderwerpen workshops
Fase 1: vooronderzoeken (MRI + video - EEG + NPO); mevr. L de Jong, physician assistant epilepsiechirurgie en mevr. D. IJff, GZ-psycholoog i.o. specialist (KNP)
Fase 2: vervolgonderzoek (SPECT/PET/MEG/EEG-fMRI); mevr. dr. V.H.J.M. van Kranen-Mastenbroek, neuroloog/klinisch neurofysioloog
Fase 3: stereo EEG; drs. G.L. Wagner, neuroloog/kllinisch neurofysioloog
Fase 4: de operatie; dr. O.E.M.G. Schijns, neurochirurg
Fase 5: nazorg; mevr. J. Nelissen en mevr. R. Soekhoe, verpleegkundig specialisten epilepsiechirurgie

https://www.epilepsie.nl/bijee...

Lees voor

Aanmelden en kosten

Aanmelden kan tot uiterlijk 26 januari via de website van EpilepsieNL https://www.epilepsie.nl/bijee...

Voor een juiste afstemming van de catering en omdat EpilepsieNL voor alle deelnemers een persoonlijk programma wil samenstellen is het van belang dat u alle gegevens invult en uzelf tijdig aanmeldt. Het maximum aantal deelnemers is 100 personen, dus geef u snel op. Voor deze volledig verzorgde dag vraagt EpilepsieNL een eigen bijdrage van € 15,-- per persoon.

Lees voor

Kijktip: voorlichtingsfilms over de fases van het epilepsiechirurgietraject

Denken u en uw behandelaren aan epilepsiechirurgie om zo mogelijk aanvalsvrij te worden? In een serie filmpjes van het Academisch Centrum voor Epileptologie, een samenwerking van Kempenhaeghe en MUMC+, ziet u hoe het hele traject van epilepsiechirurgie loopt, maakt u kennis met een aantal patiënten en hoort u tevens wat dit traject voor hen betekend heeft. Bekijk hier de serie filmpjes op de website van Kempenhaeghe: https://www.kempenhaeghe.nl/on...

Of via de website van Maastricht UMC+: https://hersenenzenuwcentrum.m...