Nieuws
Foto1 Marit
Lees voor

‘In de aanval: Een leven zonder epilepsie dankzij chirurgie’

Stel je voor: op een rustige middag, na een voetbalwedstrijd, lig je op de bank om uit te rusten. Je wordt wakker met je moeder en een dokter naast je. Wat lijkt op een gewone vermoeidheid blijkt een levensveranderende epileptische aanval te zijn. Dit was het begin van Marit Neutkens (31) haar lange en ingrijpende reis met focale epilepsie. Voor een zestienjarige zoals Marit was de diagnose een enorme schok. Epilepsie, iets waar ze nooit eerder over had nagedacht, veranderde plotseling haar hele wereld.

Lees voor

De aanvallen, die aanvankelijk sporadisch waren, namen al snel in frequentie toe. Marit ervoer de impact van epilepsie op haar dagelijks leven: de beperking van haar vrijheid, de constante angst en de strijd om haar routine te handhaven. Fietsen was niet meer veilig, dus was ze afhankelijk van anderen voor vervoer. En haar angst voor aanvallen beïnvloedde zelfs haar psychische welzijn. Het was een periode van strijd en onzekerheid, waarin elke aanval een nieuwe uitdaging en een herinnering aan haar kwetsbaarheid was.

Lees voor

De kracht van expertisecentrum Kempenhaeghe

De reis van Marit naar herstel leidde haar uiteindelijk naar het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe & Maastricht UMC+. Hier vond ze de hoop die ze zo dringend nodig had. Expertisecentrum Kempenhaeghe werd een plek waar ze zich niet slechts een nummer voelde, maar een persoon met een unieke en cruciale behoefte aan zorg. Het vertrouwen dat Marit in haar artsen stelde, was onontbeerlijk. De lange opnames en intensieve behandelingen waren zwaar, maar de warme en ondersteunende omgeving hielp Marit om deze moeilijke periode door te komen.

Foto 2 Marit
Lees voor

Toen de optie voor epilepsiechirurgie werd voorgesteld, was dat aanvankelijk een angstaanjagende gedachte voor Marit. De risico's leken groot, maar de toenemende frequentie en intensiteit van haar aanvallen maakten de keuze cruciaal. De beslissing om meerdere operaties te ondergaan was een sprongetje in het diepe, maar het bood de kans op een leven zonder de constante dreiging van aanvallen. Met de steun van Kempenhaeghe omarmde Marit deze kans op herstel, wat uiteindelijk leidde tot een opmerkelijke verandering in haar leven.

Foto3 Marit
Lees voor

Herstel en vrijheid

Na de operaties begon Marit aan haar weg naar herstel. De bevrijding van aanvallen bracht een nieuwe vrijheid en een hernieuwd gevoel van veiligheid in haar leven. De eenvoudige vreugde van weer op de fiets kunnen stappen was overweldigend. Haar geheugen verbeterde, haar angst verdween en ze kon genieten van momenten die voorheen volstrekt onbereikbaar leken. Het huwelijk met de liefde van haar leven en het dagelijks leven met haar jonge zoon werden rijke ervaringen, vrij van de schaduw van epilepsie.

Lees voor

Marit kiest er bewust voor om haar verhaal te delen, vooral door deel te nemen aan de EpilepsieLoop 12 oktober. Samen met haar familieleden – negen volwassenen en vier kinderen – loopt ze de Kempenhaeghe-route van 3 kilometer vanuit Sterksel. Ze wil het belang van onderzoek en behandelingsopties onder de aandacht brengen. Haar herstel is een direct resultaat van de expertise en toewijding van Kempenhaeghe en ze hoopt dat haar ervaring anderen kan inspireren en ondersteunen in hun eigen strijd tegen epilepsie. Ze benadrukt het belang van het grijpen van elke behandelingskans en het accepteren van de situatie zoals die is als een alternatief niet mogelijk is.

Foto4 Marit
Lees voor

Marit's verhaal is een getuigenis van moed en doorzettingsvermogen, versterkt door de cruciale rol van expertisecentrum Kempenhaeghe. Het herinnert ons volgens Marit eraan dat zelfs de grootste uitdagingen overwonnen kunnen worden, als je maar over de juiste hulp en een flink portie doorzettingsvermogen beschikt. In de vrijheid die ze nu ervaart, vindt Marit een hernieuwde vreugde en hoop voor de toekomst, een toekomst die ooit vol onzekerheden leek.


Lees voor

EpilepsiechirurgieCheck

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor epilepsiechirurgie? Kempenhaeghe biedt vanuit haar expertise een speciale EpilepsiechirurgieCheck waarbij in korte tijd ingeschat kan worden of een operatie een optie is. Bekijk voor meer informatie onze website.