Nieuws
Uitzending Tijd voor Max_1
Lees voor

Experts zetten epilepsie centraal tijdens uitzending 'Tijd voor Max'

Op donderdag 23 januari staat het tv-programma ‘Tijd voor Max’ volledig in het teken van epilepsie. Het programma belicht de impact van epilepsie op patiënten en hun omgeving en biedt inzicht in innovatieve behandelmethoden. Ook expertisecentrum Kempenhaeghe leverde met impressiebeelden vanuit o.a. de EMU-monitoringsruimte een bijdrage aan deze uitzending. In het programma worden onder andere patiëntverhalen gedeeld en wordt besproken hoe technologie kan helpen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten met epilepsie. Deze uitzending van ‘Tijd voor Max’ wordt mede mogelijk gemaakt door EpilepsieNL.

Lees voor

Epilepsie heeft een grote impact op het dagelijks leven. Ongeveer een kwart van de epilepsiepatiënten in Nederland heeft te maken met complexe vormen van epilepsie die specialistische zorg vragen. Het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+ speelt hierin een belangrijke rol door middel van multidisciplinair onderzoek en geavanceerde behandelmethoden. Dit stelt ons in staat om patiënten met complexe epilepsie de zorg op maat te bieden die zij nodig hebben.

Kempenhaeghe zet zich dagelijks in om door middel van multidisciplinair onderzoek en innovatieve technieken patiënten met epilepsie een beter perspectief te bieden. Belangrijke pijlers zijn onder meer de verhoging van veiligheid bij nachtelijke aanvallen en het bieden van maatwerk in behandelingen.

Lees voor

Nachtelijke tonisch-clonische aanvallen en SUDEP

Het signaleren van nachtelijke tonisch-clonische aanvallen is cruciaal in het voorkomen van SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epileps), een van de meest ernstige risico’s bij epilepsie. Bij Kempenhaeghe wordt gewerkt aan het verbeteren van aanvalsdetectie door middel van het KANS-project (‘Klinisch-geïntegreerde Aanvalsdetectie bij Nacht’). Dit onderzoek, geleid door klinisch neurofysioloog Hans van Dijk, promotor Marian Majoie en promovenda Eefke Lemmens, richt zich op het optimaliseren van technologieën die tijdige detectie van nachtelijke aanvallen bij patiënten verblijvend in zorginstituten mogelijk maken en zo de veiligheid van patiënten verhogen.

Lees voor

Precisiegeneeskunde

Om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van epilepsiehaarden, is Kempenhaeghe in 2023 gestart met de CONTACT studie, geïnitieerd door dr. Simon Tousseyn. Dit project heeft als doel om het effect van precisietherapie met thermocoagulatie te onderzoeken op hersenkernen en verbindingen.

Een ander project is Aim@Epilepsy. Dit onderzoek, geïnitieerd vanuit de universiteit Maastricht en het UMC, brengt data van verschillende geavanceerde technieken samen, zoals beeldvorming en het meten van hersenactiviteit, om chirurgische behandelingen effectiever en doelgerichter te maken. Vanuit Kempenhaeghe zijn neurologen/klinisch neurofysiologen dr. Simon Tousseyn, dr. Albert Colon, dr. Ilse van Straaten en neuroloog prof dr. Marian Majoie betrokken bij dit innovatieve project dat een belangrijke stap zet in het personaliseren van epilepsiezorg.

Daarnaast werkt ons expertisecentrum nauw samen met labortatoria voor klinisch genetisch onderzoek en onderzoekslaboratoria van farmaceutische bedrijven om veelbelovende nieuwe medicijnen te testen. Deze samenwerkingen richten zich op specifieke patiëntengroepen en dragen bij aan het efficiënter inzetten van middelen. Neuroloog-kinderneuroloog Selmer Lauwers en kinderneuroloog Judith Verhoeven spelen hierin een belangrijke rol. Dankzij deze inspanningen wordt gewerkt aan betere behandelopties en toegankelijkheid van nieuwe therapieën.

Uitzending Tijd voor Max_3
Lees voor

Toekomstbestendige zorg en efficiënte innovatie

Toegang tot zorg is een groeiende uitdaging door stijgende kosten en een tekort aan zorgprofessionals. Expertisecentrum Kempenhaeghe zet zich in om nieuwe diagnostische en behandelmogelijkheden kosteneffectief te implementeren. Dit vraagt om strategische keuzes, zoals onderzoeken waar middelen kunnen worden bespaard en hoe innovaties efficiënt kunnen worden ingezet. Prof. dr. Marian Majoie, neuroloog en onderzoeker, benadrukt het belang van deze aanpak voor de toekomst van de epilepsiezorg.

Met initiatieven zoals KANS, CONTACT en samenwerkingen met diverse partijen zoals o.a. de farmaceutische industrie speelt Kempenhaeghe een toonaangevende rol in de epilepsiezorg.