Nieuws
Lees voor

Betere kwaliteit van leven met blended diet

Samen aan tafel eten klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het voor de zes kinderen van ‘t Sandt 2 niet. Lange tijd zaten zij ‘vast’ aan kant-en-klare sondevoeding, met alle nadelen van dien. Verpleegkundige Myriam Franco vond dat het anders moest en ging op onderzoek uit. Zij stond aan de wieg van het blended diet, dat met succes Kempenhaeghe-breed wordt ingezet.

Veel mensen met een meervoudig complexe handicap krijgen eten, medicijnen en vocht via een sonde toegediend. Dat gebeurt vaak via een PEG-sonde (percutale endoscopische gastrostomie) die rechtstreeks op de maag is aangesloten en via een pompje wordt gedoseerd. Cliënten reageren hier niet altijd goed op. Myriam legt uit: “De – dure - sondevoeding is zwaar en kan oprispingen, obstipatie, misselijkheid, diarree en braken veroorzaken. Soms was verdunde aardappelpuree de enige oplossing om cliënten in conditie te krijgen.”

Pexels ready made 3987348
Lees voor

Smakelijk en gezond

Myriam vond in Amerika een groep die zich richtte op natuurlijke voeding via een sonde. “Dat bleek bij veel kinderen goed uit te pakken; de klachten verminderden. In overleg met ons eigen behandelteam en ouders zijn we bij een van onze cliënten voorzichtig begonnen met een potje babyvoeding per dag. Dat werkte en na een half jaar kon het meisje helemaal terug naar normaal eten via een sonde.” In samenwerking met diëtiste Jessy van Boxtel zijn inmiddels alle kinderen uit Myriams groep over op het blended diet. “Dat is bewerkelijker dan sondevoeding, maar het is een sport om smakelijke en gezonde maaltijden te maken en toe te dienen.”

Lees voor

Voordelen

De voordelen zijn duidelijk. De kinderen krijgen natuurlijke voedingsstoffen en zitten weer met zijn allen aan tafel. Het blended diet is goedkoper is dan de kant-en-klare sondevoeding. En sommige kinderen krijgen ook weer interesse in orale voeding, waardoor het mogelijk wordt enkele hapjes in de mond aan te bieden. “In hun kleine belevingswereld is dit een extra, positieve prikkel.”

Lees voor

Oppakken

Inmiddels heeft Myriam een jaar lang als zogenoemd ‘CEW-expert’ de kans gekregen om meer onderzoek te doen naar het blended diet en het onderwerp beter op de kaart te zetten, zowel binnen als buiten Kempenhaeghe. “We hebben het blended diet ook bij groepen met volwassen cliënten en bij polikliniekpatiënten geïntroduceerd. Ik hoop dat anderen nu het onderwerp oppakken om te onderzoeken of het blended diet een positief effect zou kunnen hebben op de epilepsie van onze cliënten.”