Nieuws
MG 0007
Lees voor

Atelier Kempro: een creatieve werkplek voor iedereen in de samenleving

In het atelier van Kempro in Sterksel draait alles om creativiteit, verbinding en persoonlijke groei. Als onderdeel van Kempenhaeghe is Kempro een maatschappelijk georiënteerde werkplek, die plaats biedt aan ruim 25 kunstbeoefenaars. Hier wordt dagelijks gewerkt aan keramiek, grafiek, schilderijen, gedichten, en andere kunstvormen. Wat Kempro uniek maakt, is de combinatie van professionele begeleiding en een open omgeving waarin deelnemers zichzelf kunnen ontwikkelen.

2019 2448
Lees voor

Kempro is meer dan een werkplek; het is een plek van inspiratie en groei. De naastgelegen galerie biedt niet alleen een podium voor het werk van de kunstenaars van Kempro, maar is ook een ontmoetingsplek en een creatieve broedplaats. Deze galerie, opgericht in 2002, staat letterlijk in de gemeenschap en maakt geen onderscheid tussen mensen met of zonder beperking. Kempro heeft al vele gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland mogen verwelkomen tijdens de talloze tentoonstellingen die zijn georganiseerd. Deze tentoonstellingen zijn ook voor de eigen deelnemers een bron van trots en inspiratie.

20230524 101640
Lees voor

Gepassioneerde begeleiding en persoonlijke ontwikkeling

Britt Kinnegen, galeriehouder en activiteitenbegeleider bij Kempro, vertelt dat het unieke van Kempro ligt in het gevoel van waardering en nut dat deelnemers ervaren. "De eigen regie van onze deelnemers is altijd leidend," legt Britt uit. "Onze vakspecialisten dagen mensen uit om zich te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en deze te benutten. Dit leidt tot kunst- en designobjecten van hoge kwaliteit."

Ans Bakker Nicole Ponjee
Lees voor

Bij Kempro is er ruimte om buiten de lijntjes te denken en te experimenteren. Deelnemers worden niet beperkt door wat al bestaat, maar juist aangemoedigd om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Door middel van trial-and-error ontstaan er unieke kunstobjecten. Vakspecialisten, die zijn geschoold in epilepsie, begeleiden dit creatieve proces en helpen deelnemers om hun ambities waar te maken. Zo wordt Kempro meer dan alleen dagbesteding; het is een plek waar mensen zich kunnen ontplooien en trots kunnen zijn op hun werk.

Internationale keramiek tentoonstelling 2021 3
Lees voor

Maatschappelijke betrokkenheid

Kempro draagt actief bij aan de missie en visie van Kempenhaeghe. Als expertisecentrum voor epilepsie en slaapstoornissen streeft Kempenhaeghe naar het bevorderen van de kwaliteit van leven voor mensen met deze aandoeningen. Kempro vertaalt deze missie naar een werkplek waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit draagt niet alleen bij aan de persoonlijke groei van de deelnemers, maar ook aan de gemeenschap als geheel.

Kempro september 2021 FGH2127
Lees voor

De galerie speelt hierin een centrale rol. Het biedt een podium voor talent, is een ontmoetingsplaats en een plek waar inclusiviteit de norm is. Het werk van de deelnemers wordt hier niet alleen tentoongesteld, maar ook gewaardeerd en verkocht. "Niemand werkt graag aan producten waar niemand van opkijkt," zegt Britt. "De tentoonstellingen en de verkoop van de kunst- en designobjecten geven onze deelnemers een gevoel van trots en eigenwaarde."

Schildersplaats Kempro Foto Gemma Kessels
Lees voor

Toekomstplannen en ambities

De ambities van Kempro blijven groot. Zo organiseren ze inspiratiesessies, gaan ze jaarlijks met de hele groep naar een museum, en blijven ze zoeken naar nieuwe manieren om hun deelnemers te ondersteunen in hun creatieve proces. "Het gaat om het omzetten van ‘maar dat gaat toch niet…’ naar ‘maar dat gaat wel!’," aldus Britt.

Internationale keramiek tentoonstelling 2021 1
Lees voor

Een mooi voorbeeld van wat Kempro te bieden heeft, is de tentoonstelling 'geworteld'. Deze tentoonstelling - te zien van 25 september tot en met 22 december 2024 in het atelier van Kempro - toont het werk van de deelnemers en geeft een inkijkje in hun creatieve proces. Het is een weerspiegeling van de kern van Kempro: een plek waar talenten kunnen wortelen, groeien en tot bloei komen.

Lees voor

Kijk voor meer informatie over Atelier Galerie Kempro op kempro.nl.