Arts-somnoloog Sebastiaan Overeem in tv-programma over slaap en technologie
Een goede nachtrust is van onschatbare waarde, maar hoe betrouwbaar zijn populaire slaapapps, slimme horloges en andere hulpmiddelen zoals blauwlichtfilter-brillen, speciale mondtape of ‘droomsap’? In het nieuwe tv-programma ‘Gezond of Gelul?’, dat vanaf 27 december te zien is op NPO Start en op 5 februari om 21.30 uur wordt uitgezonden op NPO 3, vertellen experts wat feit is en wat fictie als het gaat om slaap en technologie.
Prof. dr. Sebastiaan Overeem, arts-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde van expertisecentrum Kempenhaeghe doet in nauwe samenwerking met de TU/e onderzoek naar zorginnovatie en verdere verbetering van technologieën van slaapwearables en de inzet hiervan in de medische zorg. Hij deelt zijn visie in deze aflevering.
"Slaapmeting met een wearable is een veelbelovende ontwikkeling. Slaapapps en horloges claimen van alles, zoals details over slaapfases en percentages. Dat moet je wel met een korrel zout nemen", zegt hij. “Ze meten vooral beweging en hartslag en proberen op basis daarvan te bepalen of iemand slaapt en in welke slaapfase. Dat is een indirecte benadering. Hoewel de technologie steeds beter wordt, vervangt het geen professioneel slaaponderzoek."
De slaapwearables kunnen je soms helpen, als je de beperkingen weet. Volgens Overeem is hoe iemand zijn slaap zelf ervaart uiteindelijk het belangrijkste: “Als je 's ochtends uitgerust wakker wordt, overdag goed functioneert en ’s nachts goed doorslaapt, is dat een goede indicatie. Als dit verandert, vertrouw dan niet enkel op de cijfers uit je app, maar bespreek het met je huisarts.”
Benieuwd naar feiten en fabels over slaap? Kijk 5 februari om 21.30 uur naar de aflevering van ‘Gezond of Gelul?’ op NPO 3 of vanaf 27 december op NPO Start.