Diepgaand en hoogtechnologisch onderzoek
De afdeling Klinische Neurofysiologie en MRI voert de EEG-, polysomnografie- en MRI onderzoeken uit die een belangrijke bijdrage leveren aan de diagnose en uiteindelijke behandeling van de patiënt. Zulke onderzoeken gaan in Kempenhaeghe 'een stap verder' dan 'standaard'.
Metingen zijn langduriger, omvangrijker qua aantal sensoren en ook de gevoeligheid daarvan is groter. Dit, in combinatie met videomonitoring, verpleegkundige observatie, én de extra expertise van de laboranten die die de metingen rapporteren, maakt dat we meer waardevolle informatie uit de onderzoeken kunnen halen. Bovendien zijn onze medewerkers gespecialiseerd in de begeleiding van specifieke doelgroepen zoals jonge kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen zijn bovendien extra faciliteiten aanwezig.
EEG
Tijdens een EEG (Electro-Encefalogram) wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd. In Kempenhaeghe worden speciale vormen van EEG-onderzoek toegepast: 24-uurs EEG-registratie met of zonder slaaponthouding (waarbij de patiënt een dag en nacht wakker moet blijven), met of zonder video-opnames, of EEG-registratie gecombineerd met psychologisch onderzoek.
Een speciale vorm van EEG is het aanvalsregistratieonderzoek. Hierbij wordt een epilepsieaanval uitgelokt. Om de vorm van epilepsie te bepalen of om de epilepsiehaard te bepalen. Deze metingen kunnen zeer complex zijn. Soms worden elektroden daartoe direct op de hersenen gelegd of in de hersenen geïmplanteerd.
MRI
In Kempenhaeghe kan gespecialiseerd MRI-onderzoeken van de hersenen en het hoofd plaatsvinden. We zetten verschillende gespecialiseerde MRI-onderzoeken in zoals fMRI (waarbij wordt gekeken naar specifieke functies van de hersenen en de patiënt taken moet uitvoeren in de scanner), en EEG-fMRI (in combinatie met EEG, om te bepalen welke gebieden in de hersenen actief zijn betrokken bij de epilepsie). Ook is MRI onder narcose mogelijk, bijvoorbeeld voor jonge of angstige kinderen en mensen met een (verstandelijke) beperking die niet stil kunnen liggen.
(Video)polysomnografie
Polysomnografie is de gouden standaard voor diagnose van diverse slaapstoornissen. In Kempenhaeghe worden speciale vormen van (video)polysomnografie toegepast: langduriger, met meerdere en gevoeligere sensoren voor registratie van meer neurofysiologische en cardiorespiratoire signalen, gesynchroniseerde met audio en video, en in continue nabijheid en begeleiding van verpleegkundigen en slaaplaboranten. Deze combinatie maakt dat subtiele slaapstoornissen waarneembaar zijn die de klachten van de patiënt verklaren.
Ook het monitoren en het zo nodig instellen van beademingstherapie gebeurt met behulp van bewaakte klinische video-PSG.